Τι εννοούμε με τον ιατρικό όρο «διαβητικό πόδι»;Διαβητικό πόδι

Τι εννοούμε με τον ιατρικό όρο «διαβητικό πόδι»;

Εννοούμε τις βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός διαβητικού κυρίως ατόμου.

Ο ασθενής εμφανίζει αλλοιώσεις κυρίως στην περιοχή του αστραγάλου και κάτω, μέχρι δηλαδή και τα δάκτυλά του.

Οι επιπλοκές της ομαλής λειτουργίας του ποδιού οφείλεται κυρίως σε κάποιες μορφές ασθενειών  (νευροπάθεια, αγγειοπάθεια ή ακόμα και μείωση της αντοχής του στις λοιμώξεις) που ίσως να τον έχουν προσβάλλει το άτομο.

Στις συγκεκριμένες μάλιστα περιπτώσεις, το πέλμα είναι δυνατόν να έχει στραφεί προς τα κάτω, ενώ τα δάκτυλα να είναι στραμμένα προς τα πάνω.

Ποιά είναι τα συμπτώματα για το «διαβητικό πόδι»;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα «διαβητικό πόδι » μπορεί να είναι το σπάσιμο του δέρματος, η ύπαρξη έλκους, η ύπαρξη φυσαλίδων (ο λεγόμενος κάλος), η περίεργη οσμή της περιοχής, η αλλαγή του χρώματος του ποδιού, ο πόνος, η θερμοκρασία, η μορφή του, η αρρυθμία που ίσως εμφανίσει ο σακχαρώδης διαβήτης, το πρήξιμο της περιοχής, ο πόνος του ποδιού κατά το βάδισμα ή ακόμα και η μη αίσθηση του ποδιού.

Επίσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιρρεάζουν για τη δημιουργία του «διαβητικού ποδιού», όπως είναι το κάπνισμα (περιφειριακή αγγειοπάθεια), ο τραυματισμός του ποδιού και η μη έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, από τον ειδικό ιατρό .

Ποιές είναι οι προφυλάξεις για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων του «διαβητικού ποδιού»;

Το άτομο με «διαβητικό πόδι» οφείλει να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο  θα ελέγχει και θα φροντίζει καθημερινά την περιοχή των  ποδιών του. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά για την περιποίηση των ποδιών του σαπούνι με ουδέτερο PH, μαλακτική κρέμα για τις πιο σκληρές περιοχές (πτέρνα και  πατούσες), καθώς και την περιποίηση των νυχιών του.

Επίσης, οφείλει να παρατηρεί καθημερινά τα πόδια του, για να έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εγκαίρως την ύπαρξη τυχόν αλλοιώσεων του και να ενημερώνει εν συνεχεία τον ιατρό του.

Οφείλει να γνωρίζει ότι ποτέ δε θα πρέπει να κόψει τους κάλους του ποδιού του, παρά μόνο αν το κάνουν οι ειδικοί ιατροί για το «διαβητικό πόδι».
Τέλος, οφείλει να αποφεύγει να περπατάει ξυπόλιτο ή σε πολύ ψηλά τακούνια και γενικότερα να απογεύγει να φοράει στενά παπούτσια ή πλαστικά σανδάλια, τα οποία ίσως βοηθήσουν στην ανάπτυξη μυκητιάσεων ή άλλων ασθενειών.5
Μέσος Όρος: 5 (3 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας