Τι είναι τα φωτοβολταικα...Τι είναι τα φωτοβολταικα;

Αναλύοντας κανείς τη λέξη φωτοβολταικα μπορεί να καταλήξει εκ πρώτης όψεως στις δύο λέξεις που την αποτελούν, δηλαδή φωτοβολταϊκό= φώς+ volt, κατανοώντας έτσι, ως ένα βαθμό τουλάχιστον για τι περίπου πρόκειται. Δηλαδή φωτοβολταικα ή ακόμα και φωτοβολταικα συστήματα ονομάζουμε τα συστήματα εκείνα που χρησιμοποιούν το ηλιακό φώς και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια του φωτοβολταϊκού φαινομένου.
φωτοβολταικα
Ο άνθρωπος δηλαδή γνωρίζοντας, ότι η ηλιακή ενέργεια είναι ένα είδος ανανεώσιμης ενέργειας, την οποία μάλιστα είχε στη διάθεσή του από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη γη, αποφάσισε να την αξιοποιήσει. Σε αυτή του την απόφαση συνέβαλε καθοριστικά και η αναπτυγμένη τεχνολογία που πλέον διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια με τη θεαματική πρόοδο της τεχνολογίας  ο άνθρωπος όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να την εκμεταλλεύεται αλλά έχει τη δυνατότητα και να την μετατρέπει σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι το παράδειγμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αναφέραμε ήδη και παραπάνω.fotovoltaika systhmata

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τα φωτοβολταικα συστήματα;

Το βασικότερο πλεονέκτημα για κάποιον που επιλέγει να χρησιμοποιήσει κάποιο είδος φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ότι, ταυτόχρονα γίνεται ο ίδιος και παραγωγός ενέργειας. Δηλαδή, έχει το δικαίωμα να πουλήσει την ενέργεια που ο ίδιος παράγει μέσα από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού του συστήματος, σε οποιοδήποτε κι αν επιθυμεί (π.χ. ΔΕΗ ή εταιρείες κτλ). Επομένως αμέσως αποκτά κάποια οικονομικά οφέλη.

Η εγκατάσταση κάποιου φωτοβολταϊκού συστήματος αυξάνει επίσης την αξία του ίδιου μας του ακινήτου. Σε περίπτωση μια μελλοντικής πώλησης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που διαθέτουν τα φωτοβολταικα συστήματα είναι ότι δεν δημιουργούν κάποια μορφή ρύπανσης προς την ατμόσφαιρα είναι φιλικά ως προς το περιβάλλον. Επίσης, τα φωτοβολταικα συστήματα ως προς τη λειτουργία τους είναι αθόρυβα και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα φωτοβολταικα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη θερμοκρασία του τελευταίου ορόφου της κατοικίας αν εγκατασταθούν στη στέγη. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία ενός χώρου που έχει εγκατασταθεί κάποιο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι μέχρι και 13ο C λιγότερη απ’ ότι παλιότερα που δεν υπήρχε και ο ήλιος «έβλεπε» την επιφάνεια της στέγης.

Τέλος, αξιωσημείωτο είναι επίσης ότι τα φωτοβολταικα συστήματα έχουν μεγάλη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής μέχρι και 35 χρόνια και ακόμα και μετά τη λειτουργία τους είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να ανακυκλωθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Πόσο είναι το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά μέσο όρο;

Το κοστολόγιο που εμφανίζουν τα φωτοβολταικα συστήματα ποικίλλει αναλλόγως με το τιμοκατάλογο και τις προσφορές που πιθανόν να διαθέτει η εκάστοτε εταιρεία. Σε γενικά επίπεδα η τιμή ενός φωτοβολταϊκού πάνελ ανέρχεται περίπου στα 4-5 ευρώ/ Wp ισχύος, η τιμή μιας μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης 2 ευρώ/ Αh χωρητικότητα ενώ οι τιμές ενός αντιστροφέα ή ενός φορτιστή σαφώς μικρότερες.
φωτοβολταικά
Επομένως, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ κοστίζει περίπου 400ευρώ. Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης 200 ευρώ (100 Αh χωρητικότητα) και οι ρυθμιστές φορτιστές από 20 και πάνω και οι τιμές των αντιστροφέων 1000ευρώ (2.000 watt)

Υπάρχει κάποια κρατική επιχορήγηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι συχνά μια λύση για τους ιδιώτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα στο χώρο τους, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτό δε μπορεί να συμβεί και έτσι η επόμενη άμεση λύση είναι να απευθυνθεί σε κάποια τράπεζα για κάποιο είδος τραπεζικού δανεισμού.0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας