Στατιστικά και βαθμολογίες ποδοσφαίρουΤα στατιστικά ποδοσφαίρου, όπως και κάθε στοιχείο που υπόκειται σε ανάλυση, εκφράζουν την δική τους αλήθεια. Αυτό βέβαια εξαρτάται από από την οπτική γωνία του παίκτη του στοιχήματος που θα τα αξιολογήσει. Πάντως σίγουρα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, είτε πρόκειται για ένα μόνο παιχνίδι είτε για μια σειρά αγώνων. Μια ευκαιρία για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για μια ομάδα ή για το σύνολο των ομάδων ενός πρωταθλήματος. Μέσα από αυτά μπορεί να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των ομάδων ή και των ποδοσφαιριστών ατομικά.

Ο βαθμολογικός πίνακας ενός πρωταθλήματος είναι ο καθρέφτης των βασικών στατιστικών στοιχείων για όλες τις ομάδες. Τις περισσότερες όμως φορές οι βαθμολογίες ποδοσφαίρου δεν αρκούν για να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες των ομάδων, γι’ αυτό ο παίκτης καταφεύγει στην αναζήτηση ακόμη περισσότερων στατιστικών στοιχείων. Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης προσδίδει μια σιγουριά στην κρίση για την ικανότητα μιας ομάδας και εντοπίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία. Όλες οι ομάδες έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, αλλά πέρα από αυτά που είναι ορατά με το μάτι, υπάρχουν και τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία τα οποία εντοπίζει η στατιστική. Τα στατιστικά αυτά χρησιμοποιούνται επίσης και από άλλες κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, οι μάνατζερ, αλλά και οι εταιρείες στοιχημάτων. Για τις τελευταίες, τα στατιστικά ποδοσφαίρου παίζουν καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό των ποσοστών που λαμβάνουν οι ομάδες.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο γιατί είναι απρόβλεπτο. Μια στιγμή αρκεί για να αλλάξει η ροή ενός αγώνα και ο παίκτης του στοιχήματος να βρεθεί εκτός μάχης. Σε βάθος χρόνου όμως η στατιστική τίνει να εκμηδενίσει τους αστάθμητους παράγοντες. Μια ομάδα δεν χάνει συνέχεια λόγω διαιτησίας, ούτε κερδίζει συνέχεια επειδή είναι τυχερή. Η στατιστική έρχεται για να αναδείξει τους παράγοντες για τους οποίους μια ομάδα κερδίζει ή χάνει συνέχεια. Στο τέλος της σαιζόν, οι βαθμολογίες ποδοσφαίρου είναι ο πραγματικός καθρέφτης των ομάδων.

Από στοιχηματικής πλευράς λοιπόν η στατιστική παρακολούθηση θεωρείται απαραίτητη για όποιον σέβεται τα χρήματα του. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα παρακολούθησης τόσο πολλών πρωταθλημάτων και ομάδων. Επίσης τα τελευταία νέα, οι τιμωρημένοι, οι απουσίες λόγω τραυματισμών κ.τ.λ. Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι παραπάνω παράγοντες ενδέχεται η στατιστική να είναι άχρηστη και παραπλανητική για τον παίκτη. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η ενημέρωση μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών ή έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.  

Οι “αναλύσεις αγώνων” όπως έχει επικρατήσει σαν ορολογία, περιλαμβάνουν την παρουσίαση των αντίπαλων ομάδων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και συνήθως περιέχουν:

  • Την βαθμολογική τους θέση.

  • Την αγωνιστική τους κατάσταση (φόρμα).

  • Τις απουσίες (κάρτες, τραυματισμοί).

  • Την προϊστορία στα μεταξύ τους παιχνίδια.

  • Την πιθανή τακτική που θα ακολουθήσουν.

  • Και μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων που εκτείνονται από ατομικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών και των προπονητών, ομαδικά στατιστικά, έως και στοιχεία τοπογραφικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο (π.χ. ντέρμπυ).

Οι αναλύσεις αγώνων γίνονται από ειδικούς που αναλαμβάνουν να συλλέξουν και να παρουσιάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία στο ευρύ κοινό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η επιτυχία και η δημοτικότητα αυτών των μέσων ενημέρωσης εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα της ανάλυσης των αγώνων που κάνουνε και κατ’ επέκταση των προγνωστικών που δίνουν.

Με τόσα όπλα λοιπόν που διαθέτει σήμερα ο παίκτης του στοιχήματος, θα έπρεπε θεωρητικά να είχαν χρεοκοπήσει όλες οι στοιχηματικές εταιρείες. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο και αυτό οφείλεται σε διάφορουςς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι απρόβλεπτοι (διαιτησία, καιρικές συνθήκες, λάθη, τύχη). Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν να κάνουν με την στρατηγική του πονταρίσματος, τον αριθμό των αγώνων που παίζονται και το ύψος του πονταρίσματος.

Οι στατιστικές και οι αναλύσεις των αγώνων όσο άρτιες και να είναι, δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν.
0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας