Σόμπες πέλλετ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε



Αναμφίβολα και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι σόμπες πέλλετ  από πολλούς θεωρούνται η ιδανική λύση για οικονομική θέρμανση. 

 

Ήδη, τα τηλέφωνα των εταιριών που εμπορεύονται σόμπες και καυστήρες πέλλετ έχουν πάρει…φωτιά καθώς οι τιμές πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη εύρεσης ενός οικονομικού καυσίμου το οποίο θα μπορέσει να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες σε θέρμανση για το χειμώνα που έρχεται.

Πολλοί από εμάς είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο καύσιμο (πέλλετ). Ωστόσο, εκείνοι οι οποίοι δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, μπορούν να μάθουν εδώ τι είναι τα πέλλετ.

Πάμε λοιπόν στις σόμπες πέλλετ

Οι συσκευές θέρμανσης pellet χρησιμοποιούν ως καύσιμο το στερεό υλικό pellet, για το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ πελλετ τιμες  για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο κοστίζει.

Είναι οι καθαρότερες οικιακές συσκευές θέρμανσης με στερεά καύσιμα, με απόδοση καύσης που πλησιάζει το επίπεδο του 78% -85%.

Οι σόμπες Pellet διαθέτουν ικανότητα θέρμανσης που κυμαίνεται μεταξύ του 8000 και 90.000 BTU ανά ώρα. Είναι κατάλληλες για σπίτια, διαμερίσματα και εργασιακούς χώρους.

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το pellet, έχουν αποθηκευτικό χώρο για το καύσιμο, δεξαμενή με τη μορφή χοάνης. Ανάλογα με τη συσκευή, ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή ξεχωριστός, ενώ οι χωρητικότητες κυμαίνονται από 13 κιλά έως και 2 τόνους.

Για όσους δεν έχουν κάποια ιδέα, μπορούν να παρακολουθήσουν μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ σε λειτουργία.

Συνήθως στο επάνω μέρος της Σόμπας υπάρχει μια Δεξαμενή όπου είναι αποθηκευμένα τα pellet, τα οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου πέφτουν, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό, στο πιατάκι καύσης. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Αν δεν σας αρκεί η παραπάνω σύντομη περιγραφή, δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας αερόθερμης σόμπας πέλλετ.

Ποιό είναι το βασικό πλεονέκτημα μια σόμπας pellet σε σύγκριση με μιας ξύλου;

 

Η αυτονομία. Μια σόμπα pellet μπορεί να λειτουργεί για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται γέμισμα. Μπορεί να προγραμματισθεί για να ανάψει και να σβήσει, μπορεί να ελεγθεί από απόσταση μέσω τηλεφώνου.

Δείτε ένα συνολικό crash test πέλλετ vs ξύλου

Δεν έχω καμινάδα, μπορώ να βάλω τζάκι ή σόμπα;

Μπορείς να βάλεις μια σόμπα Pellet με μηχανική εξαγωγή του καπνού, στον τοίχο, λαμβάνοντας υπόψιν τους ισχύοντες νόμους.

Πρέπει να χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο τύπο pellet;

Συνιστάται για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις των παραμέτρων σωστές. Επειδή το pellet είναι ένα προϊόν πολύ διαφορετικό σε ποιότητα, θα ήταν απαραίτητος ένας επαναπρογραμματισμός των παραμέτρων.

Δείτε χρήσιμες απαντήσεις για τις σόμπες πέλλετ

 

Και από…τιμές;

 

 

 

Οι τιμές, όπως είναι λογικό, διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες. Από την εταιρία, από την επιφάνεια που θέλετε να καλύψετε κλπ κλπ. Μπορείτε να δείτε μαζεμένες πληροφορίες και εδώ για σομπες πελλετ τιμες  για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη. 

Καταρχήν να σημειώσουμε ότι ο επίσημος υπολογισμός είναι ότι δύο κιλά πέλετς ισοδυναμούν σε θερμογόνα δύναμη με ένα λίτρο πετρελαίου, ενώ χρήστες αναφέρουν ότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα. 

Σήμερα τα συσσωματώματα πωλούνται από 200 – 270 ευρώ ο τόνος (με πιο συνήθη τιμή τα 250 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τη θέρμανση που θα εξασφαλίσει μια οικοδομή με έναν τόνο πετρέλαιο, κόστους 950 – 1.000 ευρώ με τις νέες τιμές, μπορεί να την αποκτήσει με μόλις 500 ευρώ, με πέλετς.

Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από λίγο λιγότερο από 2.000 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι κυμαίνεται μεταξύ 2.200 - 4.500 ευρώ. 

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, το ετήσιο κόστος θέρμανσης με συσσωματώματα βιομάζας για μία κατοικία 150 τ.μ. είναι περίπου 720 ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με το κόστος λειτουργίας ενός λέβητα φυσικού αερίου για την ίδια κατοικία (670 ευρώ). Το ποσό αυτό ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο από τα 1.020 ευρώ που, σύμφωνα πάλι με το ΚΑΠΕ, θα στοίχιζε η θέρμανση του ίδιου χώρου με πετρέλαιο.

 

Επιλογή συσκευής

Βέβαια, όπως σε κάθε τομέα, η επιλογή της συσκευής θέρμανσης που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα αν μένετε σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία.

Ρίξτε μια ματιά εδώ για τις επιλογές που έχετε για θέρμανση με πέλλετ.




3.75
Μέσος Όρος: 3.8 (4 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα


Μείωση του κόστους θέρμανσης με pellet

Εξαιρετικό το άρθρο με εμπεριστατωμένες πληροφορίες. Συνολικά ένα crash test για το πως θα μειώσετε το κόστος θέρμανσης στο σπίτι σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link http://pellet-time.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8251.html Από εκεί και πέρα όσον αφορά τις σόμπες θα ήθελα να τονίσω πως χωρίζονται σε 2 κατηγορίες τις αερόθερμες θερμάστρες pellet, κάποια από τα μοντέλα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω link http://pellet24.gr/proionta/-pellet/aerothermes-thermastres-pellet.html και τις θερμάστρες καλοριφέρ pellet http://pellet24.gr/proionta/-pellet/thermastres-kalorifer-pellet.html Όποια λύση και αν επιλέξετε για το σπίτι σας να προσέξετε πολλά χαρακτηριστικά όπως εγγυήσεις και αξιοπιστία και να είστε σίγουροι πως το pellet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που το κρύο είναι και πιο τσουχτερό.



    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας