Ράτσες σκύλων και επιλογήΘα χρειαστείτε

Υπομονή και αρκετή ενημέρωση. Ίσως κάποιος πιο έμπειρος στο θέμα μπορεί να βοηθήσει. Ο κτηνίατρος ή ο εκτροφέας σκύλων είναι από αυτούς.

Είναι πάνω από βέβαιο πως αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν πάνω από τριακόσιες διαφορετικές ράτσες σκύλων. Υπάρχουν σκύλοι με διαφoρετικά χαρακτηριστικά και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι άλλοι πιο ατίθασοι. Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε ράτσας και πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεχωρίζουμε της ανάγκες του κάθε σκύλου και όχι να διαλέγουμε ένα σκύλο απλά και μόνο επειδή μας αρέσει στην όψη. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό αλλά θα πρέπει να δούμε και μερικά άλλα πράγματα πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.

Ξεκαθάρισμα των επιλογών μας 

Για αρχή θα πρέπει να ξεχωρίσουμε έναν μικρό αριθμό από ράτσες σκύλων για τις οποίες θα μας ενδιέφερε να αποκτήσουμε. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάποιους σκύλους που μας κέρδισαν στην πρώτη εντύπωση που τους είδαμε.

Σε δεύτερη φάση, η οποία είναι και η πιο σημαντική, θα πρέπει να αρχίσουμε να αναλύουμε τα χαρακτηριστικά από τις ράτσες που έχουμε επιλέξει. Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε όταν διαβάζετε για μια ράτσα σκύλου είναι, σε κάθε ιδιαίτερη απαίτηση που έχει ο σκύλος σας να μπορείτε να ανταπεξέλθετε και να του προσφέρετε ενδεχομένως αυτό που "ζητάει". Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος που σας ενδιαφέρει είναι ένα Χάσκι, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσετε πως είναι ένας σκύλος που δεν του αρέσει καθόλου η ζέστη και όλοι οι προγονοι του μεγάλωσαν σε ψυχρά κλίματα. Εσείς από την πλευρά σας τι μπορείτε να κάνετε για να του καλύψετε αυτή την ανάγκη που έχει; Ίσως δεν θα έπρεπε να επιλέξετε τον συγκεκριμένο σκύλο γιατί ειδικά το ακλοκαίρι θα υποφέρει.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να δείτε όπως το μάδημα του τριχώματος (διαφέρει από ράτσα σε ράτσα) , αν κάνει για φύλακας, αν είναι καλός με τα παιδιά, αν έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες (βλέπε παράδειγμα Χάσκι). Σε κάθε περίπτωση και πριν αποκτήσουμε τον σκύλο μας θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και σίγουροι πως μπορούμε να τον καλύψουμε σε οτιδήποτε.

Καλυψη των δικών μας απαιτήσεων 

Είπαμε λοιπόν ότι εμείς θα πρέπει να μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες που ενδεχομένως θα έχει ο σκύλος μας. Όμως θα πρέπει να μας καλύπτει και εκείνος σε κάποιες από τις δικές μας απαιτήσεις. Αν υποθέσουμε πως εμείς ψάχνουμε έναν σκύλο που θα είναι φύλακας δεν μπορούμε να πάρουμε έναν οποιονδήποτε σκύλο που μας αρέσει. Θα πρέπει να κοιτάξουμε οι σκύλοι που μας ενδιαφέρουν να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Είναι αρκετά σημαντικό αυτό το κομμάτι γιατί είναι κρίμα να επιλέξουμε έναν σκύλο που τελικά δεν μας κάνει απλά και μόνο επειδή μας άρεσε η εμφάνιση του για παράδειγμα.

Συζητείστε με άλλους

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πια ράτσα σας ταιριάζει τότε καλό θα ήταν να συζητήσετε με κάποιον πιο έμπειρο πάνω στο θέμα. Πείτε του τι περίπου θέλετε και σίγουρα εκείνος θα σας δώσει μερικές ιδέες για το πως θα κινηθείτε. Ο κτηνίατρος, ένας έμπειρος εκπαιδευτής σκύλων,κάποιος εκτροφέας σκύλων θα μπορούσε να σας πει κάποια πράγματα. Συζητείστε ακόμα με φίλους σας που έχουν ήδη σκύλο και ρωτήστε την άποψη τους. Υπάρχουν ακόμη και πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο που μπορείτε να αναζητείσετε. Μπορείτε να δείτε περισσοτερα για τις ράτσες σκύλων  στον παρακάτω σύνδεσμο. Δείτε περισσότερα εδώ

Τι να προσέξετε !!

Να διαλέξετε τη ράτσα σκύλου που σας ενδιαφέρει με υπευθυνότητα και σύμφωνα με το αν έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε.5
Μέσος Όρος: 5 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας