Πόση ζάχαρη τρώει στ' αλήθεια;Ξέρετε πόση ζάχαρη τρώει το παιδί σας; Συνήθως πολύ περισσότερη από ό,τι νομίζετε. Μάθετε, λοιπόν εκτός από τις προφανείς, ποιες ακόμη τροφές κρύβουν ζάχαρη, αλλά και τους τρόπους για να την ελαττώσετε στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Τα παιδιά λατρεύουν τις γλυκές γεύσεις. Ακόμη και τα νεογέννητα προτιμούν το ζαχαρόνερο από το σκέτο νερό. Η ζάχαρη, μέχρι ενός σημείου, είναι απαραίτητη στον παιδικό οργανισμό γιατί αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και τονώνει τη μυϊκή και σωματική δύναμη. Ωστόσο, η ημερήσια κατανάλωση στα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60 γραμμάρια (περίπου 5 κουταλιές) συνολικά από όλα τα τρόφιμα. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό όταν η ζάχαρη δεν είναι παρούσα μόνο στα γλυκά, αλλά βρίσκει τον τρόπο να "τρυπώνει" σχεδόν σε όλες τις τροφές και, κυρίως, τις τυποποιημένες. 
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, "δεν υπάρχει επεξεργασμένη και βιομηχανικά παρασκευασμένη τροφή που να μην περιέχει και μια ποσότητα ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού, ακόμη κι όταν η γεύση τους δεν είναι γλυκιά, όπως συμβαίνει λ.χ. με τη μαγιονέζα, το άσπρο ψωμί, τα κορνφλεϊκς κλπ. Ζάχαρη επίσης υπάρχει στα αναψυκτικά και σε όλα τα έτοιμα φαγητά (fast food) και σνακ (κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια), που ίσως προμηθεύεται και καταναλώνει το παιδί σας από το κυλικείο του σχολείου καθημερινά. Επίσημα στοιχεία του ΙΝΚΑ δείχνουν ότι οι μαθητές αγοράζουν σνακ σε ποσοστό 49-56%, αλλά ζαχαρούχα προϊόντα σε ποσοστό 36-65% και τυποποιημένους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης (τύπου νέκταρ) σε ποσοστό 53-57%. Γενικά, το 81% των παιδιών προμηθεύεται για κολατσιό από το σχολείο είδη τροφής τα οποία, αν εφαρμοζόταν ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό, δεν θα έπρεπε να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία. Δίνετε λοιπόν στο παιδί σας κολατσιό από το σπίτι και μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες για να διαπιστώσετε την ποσότητα σακχαρόζης ή sucrose, όπως αναγράφεται σε πολλά προϊόντα η γνωστή μας ζάχαρη".

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://mammael.blogspot.com/2010/04/blog-post_28.html0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας