Πώς θα μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό
Η μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό γίνεται από έμπειρους πια στο είδος τεχνικούς με την ενσωμάτωση ένθετων 
ενεργειακών εστιών κλειστού τύπου , και γλυτώνετε ταυτόχρονα το κόστος αλλά και τη φασαρία αποξήλωσης και επανατοποθέτησης μιας νέας εστίας.

 

Η μετατροπή αυτή εκμεταλλεύεται την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή και αναβαθμίζει το συμβατικό τζάκι προσδίδοντάς του όλα τα πλεονεκτήματα ενός ενεργειακού τζακιού, όπως εξοικονόμηση ενέργειας και  χαμηλό κόστος κατανάλωσης.

 

Σήμερα εξάλλου, η εξέλιξη της τεχνολογίας στον οικιακό τομέα σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των συμβατικών καυσίμων, επιτάσσει την ανεύρεση ενός εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης, οικονομικά βιώσιμου και ενεργειακά κερδοφόρου.

 

Ένθετη ενεργειακή εστία κλειστού τύπου

Ένα ένθετο τζάκι ή αλλιώς κασέτα μετατροπής  είναι μία αυτόνομη μονάδα η οποία τοποθετείτε μέσα στο τζάκι. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης χρησιμοποιώντας τη ροή του αέρα να δουλεύει για εσάς και όχι εναντίον σας. Μπορεί να εγκατασταθεί σε παλαιές επενδύσεις, σε εκείνες από μάρμαρο ή πέτρα, κάνοντας μονάχα ελάχιστες παρεμβάσεις στη δομή της υπάρχουσας εστίας.

 

Κατασκευαστικά χαρακτηριστικά

Κατασκευάζεται συνήθως από μαντέμι (χυτοσίδηρο) ή χάλυβα, ανθεκτικά υλικά και πολύ καλοί αγωγοί θερμότητας. Σε όλες τις εκδοχές της, έχει υψηλή ποσοστιαία απόδοση (περίπου 65-75%) και ανάλογα με τον τύπο της διαθέτει και ενσωματωμένο βεντιλατέρ για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Η πόρτα της, ανοιγόμενη, συρόμενη ή εξαφανιζόμενη κατασκευάζεται από ειδικό πυρίμαχο τζάμι θερμικής αντίστασης  έως και 1.200 βαθμών.

 

Λειτουργικά χαρακτηριστικά

Λειτουργεί ακριβώς όπως μια αυτόνομη ενεργειακή εστία. Αυτό που την καθιστά ενεργειακή είναι η δυνατότητά της να παράγει ζεστό αέρα, ανεξάρτητα αν αυτός παράγεται μέσα σε ενσωματωμένο ή μη αεροθάλαμο. Η ενεργειακή λειτουργία της είναι ανεξάρτητη από το αν ο αέρας εξέρχεται με φυσική ροή ή με βεβιασμένη κυκλοφορία (βεντιλατέρ). Ορισμένες από αυτές διαθέτουν και ένα ή δύο βεντιλατέρ που υπάρχουν στο κάτω μέρος της συσκευής και κατευθύνουν τον αέρα  στο χώρο όπου είναι τοποθετημένο το τζάκι.

 

Πως ζεσταίνει το χώρο

Η ενεργειακή εστία κλειστού τύπου μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη πηγή κύριας θέρμανσης, ακόμη και ολόκληρου του κτιρίου. Η αυτονομία της βασίζεται στην ελεγχόμενη καύση των ξύλων, δηλαδή στο γεγονός ότι διαθέτει δύο ενσωματωμένους διακόπτες που ρυθμίζουν την είσοδο του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα στην εστία και στον αεροθάλαμο αντίστοιχα. Ο χρήστης με τη ρύθμιση των διακοπτών ελέγχει τη θερμοκρασία του χώρου.Ο ζεστός αέρας που παράγεται στην εστία με φυσική ροή ή με βεβιασμένη κυκλοφορία (βεντιλατέρ), διαχέεται κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του κτιρίου. Η διανομή του θερμού αέρα πραγματοποιείται ομοιόμορφα και αποτελεσματικά με την εγκατάσταση ενός ειδικού βεντιλατέρ (υψηλή ισχύ) και κατάλληλων αεραγωγών σε όλο το κτίριο.Η επιφάνεια που μπορεί να θερμάνει μια ένθετη ενεργειακή εστία κλειστού τύπου είναι συνάρτηση της ισχύος της εστίας, της μόνωσης και του εσωτερικού ύψους του κτιρίου, της αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης των χώρων και των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.Τα οφέλη είναι οικονομικά και οικολογικά.

 

(Πηγή: thermozel.gr) 0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας