Πως θα κάνω πετυχημένο ψήσιμο στα κάρβουνα?- Η φωτιά
Τα κάρβουνα χρειάζονται περίπου 30 – 40 λεπτά, ενώ τα ξύλα τουλάχιστον 1 ώρα ή περισσότερο αν είναι χοντρά. Καταλαβαίνουμε ότι τα κάρβουνα είναι έτοιμα όταν δεν βγάζουν πια φλόγες, και αρχίζει να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στάχτης πάνω σε μερικά. Αν βάλουμε το χέρι 15 εκ. πάνω από τα κάρβουνα, δεν αντέχουμε πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα.
Αν θέλουμε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς αφαιρούμε κάρβουνα σπρώχνοντάς τα μακριά από τη σχάρα, ή μεταφέροντάς τα σε τενεκεδένιο κουβά. Δεν ρίχνουμε νερό για να τα σβήσουμε, γιατί καπνίζουν και θα μυρίσει το φαγητό.
Όταν έχουμε να ψήσουμε λεπτά κομμάτια όπως παϊδάκια θέλει δυνατή φωτιά. Αν τα κομμάτια είναι πιο χοντρά, θέλουν χαμηλότερη φωτιά και περισσότερη ώρα για να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα χωρίς να αρπάξουν από έξω
Όταν πρόκειται να ψήσουμε δεν χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, ούτε άλλα εύφλεκτα υλικά, παρά μόνο εφημερίδες, ξερόκλαδα, δαδί, άντε και πράσινο οινόπνευμα. Επίσης προσοχή στα τυποποιημένα-συσκευασμένα ψευτοκάρβουνα που δεν είναι πραγματικό κάρβουνο από ξύλο, αλλά τεχνητά, από πριονίδια και κόλλες, που και ανθυγιεινά είναι, και ο καπνός τους έχει άσχημη μυρωδιά και αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
Κάποια ξύλα μυρίζουν πολύ ωραία όταν καίγονται, και δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό. Μερικά που βρίσκουμε πολύ εύκολα, είναι οι κληματόβεργες, το πεύκο, τα κλαδάκια από αρωματικά φυτά, π.χ. δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι.
- Η σχάρα
Πρέπει να είναι πάντα καθαρή χωρίς υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα ή σκουριές. Πολύ βολικές είναι οι διπλές που κλείνουν και γυρίζουν εύκολα από την άλλη.
Την βάζουμε πάνω στη φωτιά να κάψει πριν βάλουμε πάνω το φαγητό.
Μετά το ψήσιμο την καθαρίζουμε πολύ καλά με συρματάκι και σαπούνι κουζίνας.
- Άλλα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν
Τενεκεδένιος κουβάς για φύλαξη των κάρβουνων για αυξομείωση της φωτιάς.
Μεταλλικό φτυαράκι για την ίδια δουλειά.
Βάση, πυροστιά, ή μερικά τούβλα για να στηρίξουμε τη σχάρα
Τσιμπίδα για τα κάρβουνα.
Τσιμπίδα για το γύρισμα του κρέατος αν δεν έχουμε διπλή σχάρα.
Πινέλο για το άλειμμα του κρέατος.
Γάντι (μην τσιγαρίσουμε κανένα χέρι)
Tip: Αντί για πινέλο μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε φορά ένα αυτοσχέδιο: κόβουμε από τον κήπο ένα ματσάκι δεντρολίβανο, το δένουμε με σπάγκο στη μιαν άκρη, και το κουρεύουμε από την άλλη άκρη με ψαλίδι να γίνει σαν πινέλο. Με αυτό αλείφουμε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λαδολέμονο, και αφήνει ωραίο άρωμα στο φαγητό.3.35
Μέσος Όρος: 3.4 (20 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας