Πως να χρησιμοποιήσω το ενεργειακό πιστοποιητικό στο ¨εξοικονομηση κατ οικον"εξοικονόμηση κατ οικον κουφωματαΤο Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι ένα έγγραφο που δηλώνει την ενεργειακή κατανάλωση και κλάση ενός κτηρίου. Το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται μόνο από ενεργειακούς επιθεωρητές, αφότου πραγματοποιήσουν επιτόπια αυτοψία στο εν λόγω κτήριο. 

Όταν εκδοθεί πλέον το ενεργειακό πιστοποιητικό θα φαίνεται η ενεργειακή κλάση του κτηρίου στο οποίο κατατάχθηκε, ενώ επίσης θα περιλαμβάνει και μη δεσμευτικές συστάσεις του επιθεωρητή. Αυτό σημαίνει ότι με το ενεργειακό πιστοποιητικό ο ενεργειακός επιθεωρητής θα προτείνει κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ενεργειακή απόδοση του κτηρίου ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς όμως να είστε υποχρεωμένοι να τις τηρήσετε.

Αν και το ενεργειακό πιστοποιητικό υφίσταται μόλις από το 2010, οι φορές που θα το χρειαστείτε ολοένα και αυξάνονται. Έτσι λοιπόν καλό είναι να γνωρίζετε πως θα πρέπει να εκδώσετε ενεργειακό πιστοποιητικό αν σκοπεύετε να πουλήσετε ένα κτήριο συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 50m². Αν δεν το έχετε η μεταβίβαση δεν θα γίνει δεκτή από την Εφορία, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ενοικιάσεις χώρων μεγαλύτερων των 50m². Υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που αποτελούν εξαίρεση, όμως κατά βάση για κάθε πώληση ή ενοικίαση κτηρίου άνω των 50m² απαιτείται ενεργειακό πιστοποιητικό.

Άλλη μια περίπτωση που υποχρεούστε να εκδώσετε ενεργειακό πιστοποιητικό είναι αν ενταχθείτε στο πρόγραμμα επιδότησης “Εξοικονόμηση κατ Οίκον” για θερμομονώση του σπιτιού . Εκεί μάλιστα θα χρειαστείτε δύο φορές να έχετε στην κατοχή σας ενεργειακό πιστοποιητικό, ώστε να επιδοτηθείτε για μια σειρά εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης ως 70%. Αρχικά θα πρέπει να εκδοθεί ένα ενεργειακό πιστοποιητικό πριν την έναρξη των εργασιών, ώστε να φαίνεται η αρχική ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα εκδοθεί το δεύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο θα δείχνει την νέα ενεργειακή κλάση του σπιτιού και συνεπώς θα είναι ορατή η ενεργειακή αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε.

Ένας σημαντικός παράγοντας για το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι σίγουρα και το κόστος του. Ο λόγος που θα το εκδώσετε δεν παίζει κανένα ρόλο, μόνο που υπάρχει μια διαφοροποίηση στις τιμές όταν πρόκειται για εμπορικό χώρο. Για σπίτια λοιπόν το κόστος για να εκδοθεί ένα ενεργειακό πιστοποιητικό κυμαίνεται στα 1-2€/m² ενώ για επαγγελματικούς χώρους φτάνει τα 1,5-3€/m². Όταν πρόκειται για μικρούς χώρους (50-70m²) συχνά υπάρχει ελάχιστη αμοιβή για τους ενεργειακούς επιθεωρητές αντί για κόστος ανά τετραγωνικό που φτάνει τα 80-150€.0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας