Πως να ρυθμίσω τα χρέη μουΤο πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να πας σε όλες (έχει σημασία να πας σε όλες) τις τράπεζες στις οποίες χρωστάς, και να κάνεις μία αίτηση χορήγησης αναλυτικής κατάστασης οφειλών.Με αυτή την αίτηση, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σου χορηγήσει μέσα σε 5 εργάσιμες αναλυτική κατάσταση των οφειλών σου, ορισμένη κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.
Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται δικηγόρος, μπορεί δηλαδή να πάει το υπερχρεωμένο νοικοκυριό μόνο του στον αρμόδιο υπάλληλο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (υπάρχει πλέον σε κάθε τράπεζα) και να υποβάλλει γραπτά την παραπάνω αίτηση. Γι’ αυτό το λόγο είναι και η καλύτερη επιλογή, αφού και ο οφειλέτης γλυτώνει περιττά έξοδα, αλλά και ο δικηγόρος μόνο μέσω αυτών των καταστάσεων οφειλών μπορεί με ασφάλεια να συμβουλέψει κάποιον για το πως ακριβώς θα κινηθεί.
Είπαμε πριν πως για να έχουμε ακριβή εικόνα και για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα που έχουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά . Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένος ο ίδιος ο οφειλέτης και να έχουμε αποδεικτικά στοιχεία για το δικαστήριο. Ο καλύτερος τρόπος  λοιπόν, είναι να πάμε όλες τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών (μαζί με τα Ε9) στο δικηγόρο μας.
Επίσης, αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη ή άλλες ειδικές συνθήκες καλό είναι να προσκομίζουμε σχετικά δικαιολογητικά. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων δικαιολογητικών είναι:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης όταν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη (ανήλικα), το οποίο παραλαμβάνεται αυθημερόν από το δήμο στον οποίο είμαστε γραμμένοι.
Η βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας (παραλαμβάνεται αυθημερόν από τον ΟΑΕΔ)
Γνωμάτευση Ιατρικής Επιτροπής όταν υπάρχει κάποια αναπηρία (είτε του οφειλέτη, είτε κάποιου μέλους της οικογένειας).
Βεβαίωση περί μη απολαβής εφάπαξ από το ασφαλιστικό σου ταμείο (πχ το ΝΑΤ)
Η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά  με κάθε τράπεζα έχει μεγάλη νομική σημασία. Βάσει αυτής εκδίδονται οι διαταγές πληρωμής εις βάρος σου, και βάσει αυτής μπορεί ο δικηγόρος σου να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για την υπεράσπισή σου. Πιο εύκολο για να αναλάβεις τις συμβάσεις που έχεις υπογράψει είναι να υποβάλλεις την παραπάνω αίτηση στο υποκατάστημα στο οποίο είχες αναλάβει το δάνειο.
Προσοχή!: επειδή η διαδικασία για το νόμο Κατσέλη έχει αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, χρειάζεται να επισημάνετε στον υπάλληλο το σχετικό αίτημά σας γιατί πολλές φορές δεν κοιτάνε καν την αίτηση. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να κάνετε ξεχωριστή αίτηση (σ’ αυτή την περίπτωση αντιγράφετε τις δύο τελευταίες γραμμές από την πιο πάνω αίτηση χορήγησης αναλυτικής κατάστασης οφειλών). 


0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας