Πώς να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει.Τα παιδιά καταλαβαίνουν από πολύ μικρή ηλικία πολλά πράγματα που τους λέμε χωρίς απαραίτητα να καταλαβαίνουν τις λέξεις που ακούνε. Για να μάθετε ένα παιδί να σας ακούει πρέπει να το μάθετε από πολύ μικρό να δίνει προσοχή.

Ακόμα και όταν είναι λίγων μηνών μιλήστε του για τους κινδύνους μέσα στο σπίτι (πχ μπρίζες) χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ύφος και ήχους. (Ενοείτε βέβαια πως ταυτόχρονα θα βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε και τις απαραίτητες ενεργειες, πχ θα κλείσετε τις μπρίζες με το ειδικό πλαστικο πώμα). Το σωστό είναι να δείχνετε στο παιδί σας τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει πριν το κάνει από μόνο του. Το να μαλώνετε ένα παιδί για κάτι που δεν ήξερε δεν έχει νόημα παρά μόνο θα το στενοχωρήσει. Προσπαθώντας να του μιλήσετε καθώς αφενός το παιδί απολαμβάνει την προσοχή που του δίνετε, δημιουργείται πιο έντονος δεσμός μεταξύ σας και αφετέρου στην προσπάθεια του να σας ικανοποιήσει θα αποφεύγει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που του είπατε. Εάν δεν ακούει ή αντιδρά αντίθετα από ότι του λέτε τότε χρησιμοποιήστε έντονο ύφος για να καταλάβει ότι έκανε κάτι λάθος. Αλλά όταν κάνει κάτι σωστά τότε δείξτε του με κάποιο τρόπο ότι το ανταμείβετε για αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές τα παιδία θα κάνουν πράγματα που ξέρουν ότι είναι λάθος μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή σας. Εάν δείτε μια παρόμοια συμπεριφορά μην το μαλώσετε. Δείξτε του λίγο παραπάνω προσοχή, ανταμείψτε το για ότι κάνει σωστά, και μιλήστε του.

Σε κάθε περίπτωση η ανταμοιβή και η νουθέτηση για τις πράξεις του πρέπει να είναι ήρεμη και όχι υπερβολική για να μην οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.2.75
Μέσος Όρος: 2.8 (18 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας