Πώς να αποφύγω τον καρκίνο του παχέος εντέρου



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου σήμερα. Οι αιτίες είναι από τη μία η κληρονομικότητα και από την άλλη διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, όπως κακή διατροφή,παχυσαρκία, κάπνισμα, έκθεση στην ακτινοβολία κλπ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, ζωικών λιπών, αλκοόλ και η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρόληψη - Πώς θα αποφύγουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους κληρονομικούς παράγοντες. Επομένως, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος ζωής μας:

  • Διατροφικές συνήθειες: 

1. Αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

2. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα όπως είναι το ελαιόλαδο και τα ψάρια, ειδικότερα τα λιπαρά πχ σκουμπρί

3. Λιγότερη κατανάλωση κρέατος και ζωικού λίπους.

4. Μέτρο στο αλκοόλ 

  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25)
  • Τακτική άσκηση
  • Διακοπή καπνίσματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία

Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας

Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

 

Άρθρο από "Θέματα Διατροφής "



4.5
Μέσος Όρος: 4.5 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα




    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας