Πως αντιμετωπίζω μια μπλε οθόνη;Θα χρειαστείτε

Υπολογιστή

2ο υπολογιστική μονάδα (PC, laptop, tablet ή smartphone)

Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται την παρθενική παρουσίαση των windows 98 όπου ο Bill Gates μειδιάζοντας έκανε επανεκκίνηση στον υπολογιστή που ήταν συνδεδεμένος στον προτζέκτορα λόγω μπλε οθόνης.

Η Microsoft επέλεξε το μπλε φόντο για να μας ενημερώνει για τις βλάβες του  υλικολογισμικού του υπολογιστή, δηλαδή  βλάβες του λειτουργικού ή των προγραμμάτων και βλάβες που αφορούν την επικοινωνία του υλικού με το λειτουργικό σύστημα.

Τι είναι η μπλε οθόνη; 

Είναι ένα μήνυμα με λεπτομέρειες της βλάβης  αποτυπωμένες σε μορφή μεγάλων δεκαεξαδικών αριθμών. Το λειτουργικό διακόπτει τη συνέχιση λειτουργίας του για να διασφαλίσει την ομαλη λειτουργία του υπολογιστή ενώ παράλληλα μας δίνει με αυτόν τον τρόπο τις λεπτομέρειες της βλάβης.

Πότε ο υπολογιστήςε "βγάζει" μπλε οθόνη;

Μπλε οθόνη "βγάζει" στις αλεπάλληλες επανεκκινήσεις καθώς πάει να μπει στα windows. Εμείς δεν προλαβαίνουμε να τη δούμε αλλά υπάρχει. Για να βγούμε στην μπλε οθόνη κατά την εκκίνηση του υπολογιστή και μετά το POST πατάμε το F8 μέχρι να μας βγάλει στο μενού των επιλογών επιδιόρθωσης και επιλέγουμε "Απενεργοποίηση αυτόματη επανεκκίνησης.

Στα windows 7 μπορούμε προληπτικά να το επιλέξουμε. Κάνουμε Δεξί κλικ στο εικονίδιο του "Ο υπολογιστής μου>>Ιδιότητες>>Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους >> ρυθμίσεις εκκίνησης και αποκατάστασης και κάτω από εκεί που λέει "Αποτυχία συστήματος" απο-τσεκάρουμε την αυτόματη επανεκκίνηση.

Τα μηνύματα σφάλματος.

Τα μηνύματα σφάλματος όπως είπαμε έχουν την μορφή κωδικών. Εμάς μας ενδιαφέρει ο πρώτος κωδικός. Ας κάνουμε ένα παράδειγμα:

BSOD 

1. SPCMDCON.SYS  Αφορά το αρχείο του προγράμματος οδήγησης που προκαλέι το πρόβλημα.

2. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Είναι η κωδικοποιημένη περιγραφή του προβλήματος

Ακολουθεί ένα κείμεννο που περιγράφει κάποους πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

3. STOP:  0x00000050 Είναι ο κωδικός σφάλματος αποτυπωμένος ως δεκαεξαδικός αριθμός.

Ξεχωριστά κάθε κωδικός σφάλματος  αντιπροσωπεύει μια κατηγορία σφαλμάτων. Εδώ δεν έχει νόημα να κάνουμε τη θεωρία των κωδικών σφαλμάτων και να αραδιάσω με τη σειρά τι κάνει το καθένα και τι αφορά. Θα δείξω την εμπειρική μέθοδο αντιμετώπισης του σφάλματος.

Κατ' αρχήν μια μπλε οθόνη μπορεί να μην έχει ούτε το 1ο μέρος ούτε το 2ο. Έχει σίγουρα όμως τον κωδικό σφάλματος. Για να ψάξουμε στην προκειμένη περίπτωση πως να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση στον υπολογιστή μας κάνουμε αναζήτηση στο google: bsod stop error code 50 . Όπως διαπιστώνετε δεν χρειάζετε να γράψουμε όλα τα μηδενικά αφού ο κωδικός καταλαμβάνει μόνο τα 2 τελευταία ψηφία του. Εκεί μπορούμε να ανατρέξουμε είτε στην επίσημη σελίδα της Microsoft (που πολλές φορές δε λύνει το πρόβλημα) είτε στα πολύ χρήσιμα forum όπου οι χρήστες ανταλάσσουν απόψεις και εμπειρίες αντιμετώπισης του σφάλματος.

Τι να προσέξετε !!

1. Γενικά στην αναζήτηση του google θα βάζετε "bsod stop error code xx", όπου χχ ο κωδικός σφάλματος. Αν δυσκολεύεστε με τα αγγλικά τότε μπορείτε να βάλετε στην αναζήτηση "μπλε οθόνη κωδικός xx". Όλα αυτά θα τα βάζετε χωρίς τα εισαγωγικά.

2. Μόλις διαγνώσετε το πρόβλημα προσπαθήστε να μπείτε μέσω ασφαλούς λειτουργίας (πάλι με F8) και να κάνετε αν χρειάζεται κάποιες αλλαγές. Π.χ. αν το σφάλμα προκαλείτε από μια αναβάθμιση του λειτουργικού ή από μια ανανεωμένη έκδοση προγράμματος οδήγησης.

3. Σε κάποιο σημείο αναφέρομαι στο POST. είναι αρκτικόλεκτο του "Power On Self Test" και είναι η δοκιμή του bios και των συσκευών του υλικού. Αν δεν γνωρίζουμε πότε τελειώνει το POST απλά πατάμε το F8 κάθε 2" κατά την εκκίνηση για να "πιάσει" σίγουρ.

4. Να έχετε πάντα πρόχειρο ένα αντίγραφο του CD/DVD εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος. Μπορεί να χρειαστεί να εκκίνήσετε την κονσόλα αποκατάστασης.

5. Ένα 2ο PC, laptop, tablet ή Smartphone είναι απαραίτητο για να μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες.0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας