Ποιες τροφές βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ικανότητα;Το θέμα των αφροδισιακών τροφίμων και φαγητών δεν είναι σύγχρονο. Από τα αρχαία ακόμα χρόνια αποτελούσε ένα ζήτημα που απασχολούσε τον άνθρωπο. Και αυτό συνέβαινε εξαιτίας της έμφυτης ανάγκης του να βελτιώσει την σεξουαλική του ικανότητα. Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό και από την ετυμολογία του όρου «αφροδισιακό» που προέρχεται από την Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς. Από τους αρχαίους ιστορικούς μας, έχουμε πολλές πληροφορίες για φαγητά, τροφές και ποτά που θεωρητικά αυξάνουν την ερωτική επιθυμία. Για παράδειγμα, αναφέρεται πως οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν για αυτόν τον λόγο σκόρδο και τυρί μέσα στο κρασί που έπιναν. Αντίστοιχες ιδιότητες πίστευαν πως έχουν το κρεμμύδι και το παντζάρι. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης συνιστούσε τις φακές ως το πλέον αφροδισιακό τρόφιμο, καθώς πίστευε πως αυτές προστάτευαν την σεξουαλική ικανότητα των ανδρών με το πέρασμα των χρόνων και την έλευση των γηρατειών. Με αυτήν την άποψη συμφωνούσε και ο Αριστοτέλης, ο οποίος πρόσθετε γι' αυτόν τον λόγο, στις φακές και σαφράν. Από την άλλη, ο Πλούταρχος ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ευεργετική επίδραση της φασολάδας στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης. Επίσης, θεωρούσε εξαιρετικό αφροδισιακό και ένα είδος άγριας ορχιδέας, καθώς, και ένα φυτό που ονομαζόταν σταφυλίνος που το αποκαλούσε φάρμακό του σεξ. Άλλές τροφές που αναφέρονται σε διάφορες ιστορικές πηγές ως αφροδισιακές είναι : το μέλι, το σουσάμι, τα μανιτάρια, τα σύκα, το πράσο και ο δυόσμος.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η αναζήτηση του τροφίμου εκείνου που θα μας αυξήσει την ερωτική διάθεση και ικανότητα συνεχίζεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας, και αφορά όλους τους πολιτισμούς. Σχετικές αναφορές συναντάμε ακόμα και σε εγχειρίδια του Kama Sutra. Στον Δυτικό πολιτισμό υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα τρόφιμα που μπορεί να θεωρούνται και να ονομάζονται αφροδισιακά. Μερικά από αυτά είναι : τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πιπεριές, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μέλι, τα σπαράγγια, ο μάραθος, το ραπανάκι, το κάρδαμο, η μπανάνα, τα σύκα, τα στρείδια, το χέλι, η κανέλλα κ.ά.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πριν αναλύσουμε τα πιο σημαντικά από τα τρόφιμα που θεωρούνται αφροδισιακά, καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς επίδρασης αυτών των τροφίμων στην σεξουαλική ικανότητα των ανθρώπων. Είναι όντως τα «θαυματουργά τρόφιμα» της σεξουαλικής μας ζωής ή υπάρχουν μύθοι γύρω από το θέμα;
Η σεξουαλική μας διάθεση καθορίζεται από την έκκριση, την σωστή λειτουργία και τα κατάλληλα επίπεδα των ορμονών του σεξ, δηλαδή, των ενδορφινών και των φερορμονών. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων για την ψυχική ευφορία, καθώς και για την σεξουαλική μας διάθεση. Η παραγωγή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή, την ποιοτική διατροφή. Αυτό συμβαίνει, γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε σε διάφορες πρωτεϊνικές τροφές. Δηλαδή, κάθε κατάλληλο ποιοτικά τρόφιμο είναι υπεύθυνο για την σωστή δόμηση και άρα λειτουργία αυτών των ορμονών που επηρεάζουν την σεξουαλικότητά μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν μπορούμε να πούμε πως τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο ασκούν προστατευτική δράση σε αυτές τις ορμόνες. Επίσης, η βιταμίνη Ε (που ονομάζεται και «αναπαραγωγική»), έχει άμεση σχέση με την καλή γονιμότητα και την σεξουαλική λειτουργία. Τέλος, η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την ανδρική ανικανότητα (σε κάθε εκσπερμάτιση ο άντρας μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 5 mg ψευδαργύρου). Συνοψίζοντας, λοιπόν καταλαβαίνουμε πως όλα τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν αποτελούν καλές πηγές αυτών των βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Στην βιβλιογραφία αναφέρονται δεκάδες τρόφιμα που θεωρούνται αφροδισιακά. Πρέπει όμως να τονίσουμε πως πέραν των δεδομένων για τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν επιστημονικά την αφροδισιακή δράση κάποιων τροφίμων.
περισσότερα...Μύθοι και πραγματικότητες για τα αφροδιασιακά τρόφιμα3.65
Μέσος Όρος: 3.7 (3 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας