ΚΙΡΣΟΙ - Τι είναι οι κιρσοι;Κιρσοι

Τι είναι οι κιρσοι;

Οι κιρσοι είναι οι διατεταμένες φλέβες που μπορούμε να διακρίνουμε στην επιφάνεια του δέρματός μας. Συνήθως έχουν μπλε χρώμα και το σχήμα τους είναι ελικοειδές. Όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο ηλικιακά, που εμφανίζει κιρσούς, τόσο πιο έντονες δυσλειτουργίες παρουσιάζει.

Πώς δημιουργούνται οι κιρσοι;  

Οι φλέβες που βρίσκονται στην  επιφάνεια του δέρματός μας είναι εκείνες που ευθύνονται για την επιστροφή του αίματος στην καρδιά μας. Για να το επιτύχουν αυτό χρειάζονται τη βοήθεια των λεγόμενων βαλβίδων. Οι βαλβίδες δίνουν τη δυνατότητα στο αίμα να κινείται από τα άκρα προς την καρδιά. Επομένως αν οι βαλβίδες παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, η κυκλοφορία του αίματους δε γίνεται με τον επιθυμητό τρόπο και το αίμα παλινδρομεί. Αυτή είναι η βασική αιτία εμφάνισης των κιρσών. Δηλαδή, το αίμα συσσωρεύεται μέσα στα αγγεία και οδηγεί στη διάταση τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι κιρσοι .

Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς;

Οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς είναι αρκετές, παρακάτω παραθέτουμε τις σπουδεότερες:

-    Κληρονομικά αίτια
-    Δημιουργία κιρσών από τη γέννηση κάποιου, λόγω έλλειψης βαλβίδων.
-    Παχυσαρκία (εμφανίζονται οι κιρσοι λόγω της αδρανοποίησης της μυϊκής φλεβοκινητικής αντλίας)
-    Επαγγελματικοί λόγοι (λόγω εκτεταμένης ορθοστασίας ή λόγω καθιστικής ζωής με πολλές ώρες να κρέμονται τα πόδια μας)
-    Χημικές ουσίες από λήψη φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά)
-    Διαδοχικές εγκυμοσύνες
-    Ηλικία
-    Πολύ ζεστό περιβάλλον συμβάλλει στην εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά όχι στην εμφάνιση των κιρσών.

Τι δυσλειτουργίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο με κιρσούς;

Εκτός από την διαφορετική αισθητική εικόνα που δημιουργούν οι κιρσοι, ο ασθενής μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και με λειτουργικές διαταραχές. Συγκεκριμένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών αναφέρουν ότι νιώθουν ένα αίσθημα βάρους και πόνου. Ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις που αναφέρουν ότι νιώθουν κνησμό ή καυσαλγία. Στις τελευταίες περιπτώσεις ίσως ενδέχεται να εμφανίσουν και εξανθήματα ή οιδήματα ή ακόμα και ερυθρότητα και έλκη τα οποία δεν μπορούν να επουλωθούν.

Πως αντιμετωπίζονται οι κιρσοι;

Για να αντιμετωπίσει κάποιος τους κιρσούς του, το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να επισκεφτεί έναν ειδικό αγγειοχειρούργο. Ο αγγειοχειρουργος θα εξετάσει σε τι στάδιο βρίσκεται η αγγειακή του δυσλειτουργία, μέσα από τις αντίστοιχες εξετάσεις που θα του υποδείξει να κάνει, και έπειτα να ακολουθήσει το είδος της θεραπείας και τις οδηγίες του.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές λύσεις που μπορεί να προτείνει ο ιατρός για την αντιμετώπιση των κιρσών;

-    Η χρήση Λέιζερ. Η τεχνική του Λέιζερ δεν απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας και είναι ανώδυνη. Το μόνο που αισθάνεται ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι η αίσθηση της θερμότητας και έπειτα από τη θεραπεία το δέρμα είναι ερυθρό για 7 με 10 ημέρες.

-    Η σκληροθεραπεία.  Με αυτή τη τεχνική για την αντιμετώπιση των κιρσών, χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια  ένα ειδικό φάρμακο , το οποίο προκαλεί ένα είδος φλεγμονής στο εσωτερικό μέρος του αγγείου και έτσι το «οδηγεί» να συρρικνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση της θεραπείας ίσως να χρειαστεί ο ασθενής να επισκεφτεί τον ιατρό περισσότερο από μια φορά- συνεδρία.

-    Η σαφηνεκτομή και κιρσεκτομή. Η τεχνική της σαφηνεκτομής προτείνεται από τους αγγειοχειρούργους σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένες, όπως είναι της μείζονος σαφήνης. Πρόκειται για επέμβαση και ο ασθενής υποβάλεται σε μια ραχιαία αναισθησία συνήθως. Στόχος της επέμβασης είναι μέσω κάποιων μικρών τομών στη βουβωνική πτυχή να γίνει αφαίρεση της μεγαλύτερης φλέβας, της μείζονος σαφήνης δηλαδή, η οποία είναι εκείνη που προκαλεί τους κιρσούς, καθώς και των κλάδων της.  Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι πολύ καλά και οι ασθενής αμέσως την επόμενη μέρα επιστρέφουν στο σπίτι τους.

-    Καθώς και ο συνδυασμός των παραπάνω θεραπευτικών τεχνικών, εάν θεωρηθεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση της εμφάνισης των κιρσών .0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας