Αλλαγή καμένης ασφάλειας στο αυτοκίνητοΘα χρειαστείτε

Ένα set με ασφάλειες, που μπορείτε

  • Να βρείτε μέσα στο fuse box ή
  • Να προμηθευτείτε απο κατάστημα εξοπλισμού αυτοκινήτων
  • Να προηθευτείτε απο Πρατήριο Βενζίνης

Εάν κάποιο ηλεκτρικό σύστημα στο αυτοκίνητο σας δεν δουλεύει είναι πολύ πιθανόν να έχει καεί κάποια ηλεκτρική ασφάλεια. Η αλλαγή ασφάλειας είναι μια πολύ απλή διαδικασία που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ή κόπο και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας αντί να πάτε σε κάποιο συνεργείο.

Απενεργοποιήστε το αυτοκίνητο σας και αφαιρέστε εντελώς το κλειδί από την μηχανή. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι βρείτε το κουτί ασφαλειών του αυτοκινήτου σας. Τυπικά αυτό είναι τοποθετημένο δίπλα στην μηχανή, συνήθως στα δεξιά (σ΄χημα 1) ή κάτω από το τιμόνι δίπλα στο αριστερό σας γόνατο (σχήμα 2)   . Εάν δεν μπορείτε να το εντοπίσετε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας. Κατά πάσα πιθανότητα το κουτί αυτό θα αναγράφει την ένδειξη FUSE BOX.


Σχήμα 1. Κουτί Ασφαλειών στο καπό.


Σχήμα 2. Κουτί ασφαλειών κάτω απο το τιμόνι. 
 

Μόλις εντοπίσετε το κουτί ανοίξτε το καπάκι του (σχήμα 3). Στην εσωτερική πλευρά από το καπάκι μπορείτε να βρείτε ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει σε ποια ηλεκτρικά κυκλώματα αντιστοιχούν οι ασφάλειες που υπάρχουν στο κουτί και σε ποιες θέσεις  βρίσκονται οι εφεδρικές εάν αυτέ υπάρχουν (σχήμα 3).


Σχήμα 3

Εάν δεν έχετε εφεδρικές πρέπει να βρείτε ποια ασφάλεια είναι καμένη και να προμηθευτείτε μια εφεδρική από ένα βενζινάδικο ή κάποια κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Στο σχήμα 4 μπορείτε να δείτε πως είναι μια καμένη ασφάλεια αυτοκινήτου.


Σχήμα 4

Αντιστοιχήστε από τις οδηγίες στο καπάκι την ασφάλεια που αντιστοιχεί στο κύκλωμα που δεν δουλεύει και αφαιρέστε την. Δείτε στο φως και επιβεβαιώστε ότι είναι καμένη. Μέσα στην ασφάλεια κάτω από το χρωματισμένο πλαστικό μπορείτε να δείτε το σύρμα που ενώνει τις δύο άκρες. Εάν η ασφάλεια είναι καμένη το σύρμα θα είναι κομμένο. Αντικαταστήστε την με μια από τις εφεδρικές ή πάρτε την μαζί σας στο κατάστημα που θα αγοράσετε την καινούργια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ασφάλεια που θα την αντικαταστήσει πρέπει να είναι τις ίδιας αντοχής σε ampere (είναι το νούμερο που αναγράφεται στο πάνω μέρος της ασφάλειας) διαφορετικά μπορεί να προκληθεί βλάβη στο αυτοκίνητο.

Αντικαταστήστε την καμένη ασφάλεια και δοκιμάστε ξανά όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Εάν το κουτί σας δεν περιέχει εφεδρικές ασφάλειες προμηθευτείτε από ένα κατάστημα αρκετές για περίπτωση ανάγκης και αφήστε τις μέσα στο αυτοκίνητο.

Τι να προσέξετε !!

Κατά την διάρκεια της Αλλαγής ασφάλειας έχουμε το αυτοκίνητο εντελώς κλειστό, και αφαιρούμε το κλείδι απο την μηχανή.4.5
Μέσος Όρος: 4.5 (10 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας