9 Πράγματα Που Πρέπει να Ξέρω για τον Μηχανικό μου προτού Χτίσω (....και που δεν μου είπε κανείς)Θα χρειαστείτε

1.ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

2.ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ

3.ΚΑΝΤΕ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ

4.ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

5.Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ

6.ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

7.ΜΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΖΕΤΕ - ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

8.ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ

9.ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ , ΑΝΤΑΜΕΙΨΤΕ ΤΟΝ

 

Επισκεφθείτε μας για περισσότερες πληροφοριες σχετικά με ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι οδηγίες αυτές απευθύνονται μόνο σε ιδιώτες και όχι σε μηχανικούς .
Αν τις διαβάσουν όμως και κάποιοι συνάδελφοι θα ήθελα και τα δικά τους σχόλια . Κατά βάση αποτελούν πρακτικούς κανόνες συμπεριφοράς των ιδιωτών προς εμάς τους μηχανικούς που αν εφαρμοστούν , θα αποσοβηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σε όλα τα στάδια ανέγερσης μιας νέας οικοδομής από την πλευρά του ιδιοκτήτη της .
Οι κανόνες αυτοί είναι απίστευτα απλοί, αλλά ελάχιστοι, αν όχι κανένας δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από την μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιών, δηλαδή από τους πελάτες μας.
Και επειδή κάθε επιτυχημένη συνταγή όπως είναι και ένα καλόγουστο και λειτουργικό σπίτι , έχει στην χρυσή αναλογία της τα μικρά μυστικά ,τα ποιοτικά υλικά και την τέλεια εφαρμογή , ας ξετυλίξουμε υπομονετικά το μπερδεμένο αυτό κουβάρι που λέγεται «κτίσιμο μιας νέας κατοικίας »

Τι να προσέξετε !!

  1. ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Επιλέξτε τον μηχανικό και τους συνεργάτες του να είναι της απολύτου επιλογής και αρεσκείας σας και όχι κάποιον που απλά ακούσατε η σας πρότειναν. Μην ξεχνάτε ότι η επιλογή σας αυτή που σχετίζεται με το νέο σας σπίτι θα είναι κυρίαρχη και διαχρονική . Ψάξτε λοιπόν πολύ καλά, προτού επιλέξετε τον μηχανικό που θα ασχοληθεί με το νέο σας σπίτι.

      2. ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ

Αν σκέφτεστε πάντα με κριτήριο το οικονομικότερο , μην επιλέξετε ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ έτσι τον μηχανικό σας. Η επιλογή του κατάλληλου μηχανικού γίνεται με πολλαπλά κριτήρια , όπως ενδεικτικά : σε τι μας ενέπνευσε , τι μας απέδειξε μέσα από συνεργασία , σε τι μας έπεισε , πόσο πρωτοτύπησε , πόσο επικαιροποιημένη (φρέσκια) γνώση έχει , πόσο συνεπής είναι , τι εμπειρία και τι εποπτικότητα έχει στην άσκηση του επαγγέλματος του , πόσο καλούς συνεργάτες διαθέτει ,κλπ . Κριτήριο δεν είναι σίγουρα το πόσο προσπάθησε να μας εντυπωσιάσει ο ίδιος , με τα λεγόμενα του η με μέσα που χρησιμοποίησε . Φυσικά κριτήριο δεν μπορεί να είναι, ούτε μόνο το οικονομικό , δηλαδή το ύψος της αμοιβής που ζήτησε Θυμηθείτε τελικά , ότι σε καθοριστικές επιλογές σας στο παρελθόν , το φθηνότερο σας κόστισε ακριβότερα.

     3.   ΚΑΝΤΕ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ

Φροντίστε να γνωρίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν καλύτερα τον μηχανικό σας και να ανιχνεύσετε όσο είναι δυνατόν την γνώση του , την εμπειρία του , τις ιδέες του γενικά πάνω στο αντικείμενο του. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο , ότι αρκετές από τις ιδέες αυτές θα βγουν σαν αποτέλεσμα και στο δικό σας σπίτι . Καλό είναι λοιπόν το στυλ του μηχανικού σας να είναι προβλέψιμο από πριν , για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων με το νέο σας σπίτι .

 


4.    ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Το ότι καταλήξατε να επιλέξετε τον μηχανικό που θα ασχοληθεί με το νέο σας σπίτι , σημαίνει εκτός όλων των άλλων , ότι είδατε ο ίδιος και σας άρεσαν αρκετά από τα προηγούμενα έργα του. Καλή η γνώση , καλές οι ιδέες και η πιστοποιημένη εμπειρία , αλλά πρέπει , όσοι ιδιοκατοίκησαν ήδη σε κάποια από τα προηγούμενα έργα του μηχανικού σας , να σας αποκαλύψουν , όσο είναι εφικτό , πως είναι σήμερα τα κτίρια που εκείνος κατασκεύασε στο παρελθόν και αν υπήρξαν κάποια προβλήματα , τι είδους ήταν αυτά.
Τέλος σχηματίστε από ιδία αντίληψη , μια άποψη για την αισθητική πλευρά των κτιρίων αυτών.
Να θυμάστε συνεχώς ότι για την αποπεράτωση του σπιτιού σας θα δαπανήσετε αρκετά χρήματα και δεν μπορείτε να αφήσετε το επιτυχημένο τρίπτυχο μιας κατοικίας , δηλαδή «Αισθητική , Λειτουργικότητα και αντοχή» στην τύχη του.

 

5.   Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ (ΜΕ ΜΕΤΡΟ)

Αφού καταλήξατε στην επιλογή του , δείξτε έμπρακτα και με συνέπεια την εμπιστοσύνη σας σε αυτόν , σε όλα τα στάδια της μελέτης και της κατασκευής που ο μηχανικός σας θα εμπλακεί και αφορούν το νέο σας σπίτι. Μην του δείχνετε με κάθε σας λέξη ότι τον έχετε υπό στενή παρακολούθηση και υπό αμφισβήτηση , γιατί αυτό θα εκδηλωθεί τελικά στις σχέσεις σας μαζί του και τους συνεργάτες του , με μοιραία πιθανόν αποτελέσματα στις σχέσεις σας και την έγκαιρη αποπεράτωση της νέας σας κατοικίας.

    6.    ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Για το κάθε τεχνικό ζήτημα που αφορά την ενασχόληση του μηχανικού στην κατασκευή της νέας σας κατοικίας , ακούστε προσεκτικά την γνώμη του . Εάν διαφωνείτε σε θέματα αρχής , όπως χρήση χώρων στην κατοικία , προσβασιμότητα , επισκεψιμότητα , ύπαρξη ιδιαίτερων αναγκών κλπ , εξηγείστε του τις απόψεις σας και είναι παραπάνω από σίγουρο ότι αν είχε άλλη άποψη από τη δική σας ,θα σεβαστεί το γεγονός , ότι εσείς θα κατοικήσετε τελικά στο σπίτι αυτό και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από αυτόν τις ανάγκες σας .
Αν διαφωνείτε όμως σε θέματα λεπτομερειών και μικρο-παρεμβάσεων , αισθητικής μερικώς η και γενικώς , προσανατολισμού κατοικίας , υλικών κλπ , κάντε πάλι σοβαρή διαβούλευση με αυτόν και τους συνεργάτες του, αλλά τώρα να θυμάστε και κάτι ακόμα. Εκείνος έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από εσάς για το τελικό αποτέλεσμα σαν σύνολο και όχι σαν επί μέρους στοιχεία και συνεπώς σκεφθείτε πολύ σοβαρά τις προτάσεις του προτού τις απορρίψετε .
Τέλος μην κάνετε το λάθος να ρωτάτε για το κάθε τι διαφόρους ειδικούς και μη , γιατί πέραν από το γεγονός ότι έτσι υποτιμάτε τον βασικό σας (τεχνικό) σύμβουλο , από την άλλη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λύσετε το πρόβλημα, γιατί στο τέλος η απόφαση που πάρετε θα είναι μάλλον χειρότερη από την αρχική που εσείς οι ίδιοι αμφισβητήσατε.

7.     ΜΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΖΕΤΕ - ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Να θυμόσαστε πάντα , πως εσείς οι ίδιοι δεν είσαστε ούτε αρχιτέκτονες , ούτε πολιτικός μηχανικός , ούτε μηχανολόγος . Αν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβετε μέσα σας μια τέτοια διάθεση , καλύτερα να μην την αφήσετε ανεξέλεγκτη στο νέο σας σπίτι , γιατί θα είσαστε συνέχεια σε ανοικτή ρήξη με τις προτάσεις και τις ιδέες του μηχανικού σας . Είναι πολύ καλύτερο τις απόψεις σας να τις εκφράζετε με μορφή ερώτησης ή πρότασης και να έχετε δεχτεί εκ των προτέρων το γεγονός ότι ακόμα και τις καλύτερες ιδέες σας τελικά αρμόδιος να τις δεχτεί ή να τις απορρίψει είναι ο ειδικός που ούτως ή άλλως πληρώνετε.

8.    ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ

Φροντίστε από πριν να κάνετε μία σαφή και ειλικρινή συζήτηση για τον αναλυτικό τρόπο της αμοιβής του μηχανικού σας. Από αυτήν την κουβέντα θα καταλάβετε και πόσο ξεκάθαρος είναι ο ίδιος. Αυτή είναι προτιμότερο να είναι τμηματική και σε τακτά διαστήματα , διότι η εφάπαξ αμοιβή του δημιουργεί υπέρμετρη προσμονή μέχρι να υλοποιηθεί και πιθανή αδιαφορία μετά. Ο καλά αμειβόμενος από εσάς μηχανικός σε τακτά διαστήματα , υπερασπίζει πολύ καλύτερα τα συμφέροντα και τις ανάγκες σας από έναν αντίστοιχο κακοπληρωμένο και σε αραιά διαστήματα.

9.    ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ , ΑΝΤΑΜΕΙΨΤΕ ΤΟΝ

Αν είστε ενθουσιασμένοι από κάποιες ιδέες του μηχανικού σας που υλοποιεί στο νέο σας σπίτι , δείξτε το με ηθική η υλική ανταμοιβή . Ο έπαινος , ο καλός λόγος αλλά και ένα έξτρα χρηματικό ποσό σε σχέση με τα συμφωνηθέντα , μπορεί να σας αποδώσουν στο πολλαπλάσιο όσο διαρκεί το έργο αλλά ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Σκεφθείτε ότι όταν κατά το παρελθόν είσαστε ευχαριστημένοι από τον γιατρό σας η το δικηγόρο σας , κάνατε χωρίς πολλές σκέψεις ανάλογες κινήσεις. Μην το διστάσετε και εδώ αφού αφορά το σπίτι της ζωής σας.

 

Επισκεφθείτε μας για περισσότερες πληροφοριες σχετικά με ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  3.3
Μέσος Όρος: 3.3 (10 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας