5 Συμβουλές για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι από τις ηλεκτρικές συσκευές και όχι μόνο.Θα χρειαστείτε

Μία ελάχιστη προσπάθεια να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Γνωρίζατε πως...

Μέσα στο σπίτι σας υπάρχουν διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που απομυζούν ενέργεια αυξάνοντας σημαντικά τον λογαριασμό σας. Ο χώρος της κουζίνας για παράδειγμα με την ηλεκτρική κουζίνα, τοψυγείο και το πλυντήριο πιάτων ευθύνεται για το 20% περίπου της συνολικής σας κατανάλωσης. Έχει σημασία γι΄αυτό να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με την πιο εξορθολογισμένη κατανάλωση της ενέργειας, μιας και αυτό θα κάνει καλό στην τσέπη σας αλλά και στο περιβάλλον, αφού έτσι μειώνονται σημαντικά οι ρύποι που εκλύονται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χωρίς να ξοδέψετε λοιπόν ούτε ένα επιπλέον ευρώ και χωρίς να αφιερώσετε πολύ χρόνο, μπορείτε εύκολα να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο ενεργοβόρο, αλλάζοντας απλά κάποιιες από τις καθημερινές σας συνήθειες.

Μάθετε να αποσυνδέετε.

Το να αποφεύγετε να αφήνετε μόνιμα στην πρίζα τις ηλεκτρονικές συσκευές σας μπορεί να μην σας κάνει σημαντική οικονομία, όμως εφόσον μπορείτε γιατί να μην το κάνετε.

Όλα τα gadget σας περιλαμβάνουν και κάποιο φορτιστή για την μπαταρία τους. Αν δεν τα φορτίζεται από κάποιο usb και χρησιμοποιείται τον φορτιστή τους, μην ξεχνάτε πάντα να τον τραβάτε από την πρίζα όταν τελειώσει η φόρτιση.

Συνδέστε την παροχή για ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεόραση, ηχοσύστημα και dvd player στο ίδιο πολύπριζο που θα διαθέτει και διακόπτη on/off, ώστε όταν δεν τα χρησιμοποιείτε να τα αποσυνδέετε όλα μαζί εύκολα. Αυτές οι συσκευές ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ΄standby΄ καταναλώνουν περίπου όσο ένας λαμπτήρας των 80 Watt.

Λειτουργίες του υπολογιστή.

Τα δύο γνωστότερα λειτουργικά συστήματα σας δίνουν εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να μειώνετε την κατανάλωση λειτουργίας του υπολογιστή σας όποτε σκοπεύετε να αφήνετε τα χέρια σας από τοπληκτρολόγιο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αν είσαστε χρήστης Vista / Windows 7 ακολουθήστε τις επιλογές: Control Panel > Power Options > Change plan settings, αν είσαστε χρήστης Mac ακολουθήστε τις επιλογές: System Preferences > Energy saving settings. Εφόσον ακολουθήσετε την κατάλληλη διαδρομή θα σας παρουσιαστεί μεταξύ άλλων η επιλογή "sleep". Με αυτή την επιλογή επιτρέπεται στον υπολογιστή σας να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν είναι ανενεργός.

Η δεύτερη επιλογή που μπορείτε να πατήσετε είναι το "hibernate", με την οποία ο υπολογιστής σας κλείνει τελείως μετά το χρονικό διάστημα που εσείς θα ορίσετε και όταν τον επανακινήσετε τα προγράμματα που ήταν πριν ανοιγμένα θα τα βρείτε στην κατάσταση ακριβώς που τα είχατε αφήσει.

Βάλτε λαμπτήρες οικονομίας.

Ίσως κάποιοι βλέπετε με δυσπιστία στο κατά πόσο η αντικατάσταση των λαμπτήρων με αντίστοιχους οικονομίας, μπορεί να έχει οικονομικό όφελος. Τα νούμερα μιλάνε όμως από μόνα τους, μιας και οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας εξοικονομούν ενέργεια κατά 75% σε σχέση με τους αντίστοιχους παλιάς τεχνολογίας (πυρακτώσεως), το οποίο μεταφράζεται σε κέρδος περίπου 8πλάσιου ποσού απ΄ότι είναι το κόστος απόκτησής τους.

Διαχείριση της θερμοκρασίας.

Η κατανάλωση σε ενέργεια μίας οικίας για την θέρμανση ή την ψύξη των χώρων της αποτελεί το μισό περίπου της συνολικής της κατανάλωσης, γι΄αυτό ακόμα και μία μικρή μείωση στην ρύθμιση της θερμοκρασίας κάνει διαφορά.

Η μείωση στην θερμοκρασία του θερμοστάτη στο καλοριφέρ σας την περίοδο του χειμώνα έστω και κατά έναν βαθμό, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 5% χωρίς να γίνει αισθητή η μεταβολή αυτή σε εσάς.

Αντίστοιχα το καλοκαίρι όταν έχετε ανοικτό το κλιματιστικό φροντίστε ώστε να είναι κλειστά τα μπατζούρια για καλύτερη μόνωση και για να μην ζεσταίνει τον χώρο η ακτινοβολία του ήλιου που μπαίνει μέσα.

Επίσης η σωστή μόνωση του χώρου σας θα εμποδίσει περίπου το 50% της ζέστης που θα χανόταν μέσω των διάφορων ανοιγμάτων που υπάρχουν σε παράθυρα και πόρτες, για αυτόν τον λόγο αγοράστε και χρησιμοποιείστε τις ειδικές αυτοκόλλητες μονωτικές ταινίες και εφαρμόστε τις σε όλα τα κατάλληλα σημεία του σπιτιού σας.

Οικονομική χρήση.

Βεβαιωθείτε αν η πόρτα στο ψυγείο σας στεγανοποιεί καλά, πολύ απλά σφηνώνοντας ένα χαρτονόμισμα ανάμεσα στα δύο λάστιχα της πόρτας και στη συνέχεια δοκιμάστε αν το χαρτονόμισμα τραβιέται εύκολα. Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντικαταστήσετε τα παλιά λάστιχα της πόρτας και έτσι θα μπορέσετε να μειώσετε τον θερμοστάτη του ψυγείου σας και να εξοικονομήσετε ενέργεια, χωρίς να επηρεαστεί η εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου.

Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όποτε έχετε μαζέψει αρκετά για να γεμίσουν το χώρου του ποτήρια και πιάτα, ενώ επιπλέον καλό είναι να το ρυθμίζετε στην σύντομη πλύση όταν δεν έχετε πολύ βρώμικα σκεύη.

Για να ζεστάνετε ένα φαγητό χρησιμοποιείστε τον φούρνο μικροκυμάτων αντί να το βάλετε στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας.

Πάντοτε όταν αγοράζετε μία ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να προσέχετε τα στοιχεία κατανάλωσής της που αναγράφονται συνήθως στο πίσω ή κάτω μέρος της. Ελέγξτε διεξοδικά τις μεταχειρισμένες συσκευές που αγοράζετε από καταστήματα ή αγγελίες, γιατί πιθανόν να έχουν μηχανικά προβλήματα που δεν είναι εμφανή, με συνέπεια την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. 

Τι να προσέξετε !!

Πάντοτε όταν αγοράζετε μία ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να προσέχετε τα στοιχεία κατανάλωσής της που αναγράφονται συνήθως στο πίσω ή κάτω μέρος της.


0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας